02-07-2021, 12:49 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 02-07-2021, 05:47 PM przez Administrator.)
Dieta Mondegalska 2021
Pierwszy dzień
Poranny posiłek: ryż 200 g, masło 10 g, jeden banan lub jedno jabłko, czarna kawa.
Przekąska: suszony szary chleb, jajko na twardo, pomidor.
Dzienny posiłek: makrela na parze 200 g, sałatka z kapusty pekińskiej z groszkiem i olejem słonecznikowym 180 gramów.
Druga przekąska: nisko-tłuszczowy twarożek 120 g z łyżką śmietany 10%, zielone jabłko, 200 ml herbaty.
Wieczorny posiłek: gotowane warzywa 220 g, pieczony kawałek wołowiny 140 g, jedna kapsułka African Mango.
Dzień drugi
Poranny posiłek: kanapka z kromką chleba pełnoziarnistego, twarożek śmietankowy i plasterek ogórka, winogrona 100 g, herbata lub kawa z miodem.
Przekąska: twaróg 50 g z łyżeczką miodu.
Dzienny posiłek: bulion mięsny 200 g, świeża surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem doprawiona sokiem z cytryny.
Druga przekąska: czerwone jabłko i jedno kiwi, herbata zielona lub ziołowa.
Wieczorny posiłek: chuda wołowina 200 g, dwa świeże ogórki, jedna kapsułka African Mango.
Dzień trzeci
Poranny posiłek: gotowane płatki owsiane bez mleka — 210 g, łyżka miodu, awokado i niesłodzona kawa.
Przekąska: orzeszki piniowe lub orzechowe 60 g, zielone jabłko, herbata, koło cytryny.
Dzienny posiłek: brązowy ryż 150 g, tyle samo warzyw.
Druga przekąska: zapiekanka z twarogu, semoliny, Banana 150 g, herbata ziołowa.
Wieczorny posiłek: owoce morza obrane 200 g, dwa ogórki i jeden pomidor, jedna kapsułka African Mango.
Dzień czwarty
Poranny posiłek: płatki owsiane w mleku 200 g, świeże maliny, jeżyny, jagody lub truskawki - 100 g.
Przekąska: nisko-tłuszczowy niesłodzony jogurt 100 g, łyżeczka miodu i świeżo parzona czarna kawa.
Dzienny posiłek: pieczona chuda ryba 250 g, kapusta kiszona 130 g.
Druga przekąska: sałatka z pomidorów, ogórków, przyprawiona nisko-tłuszczową śmietaną 200 g.
Wieczorny posiłek: pieczony kurczak 200 g bez skórki, posypany 30 g parmezanu plus dwa ogórki, jedna kapsułka African Mango.
Dzień piąty
Poranny posiłek: tłuczone ziemniaki na wodzie 200 g z dodatkiem 30 g masła, jedno jajko gotowane, jeden ogórek.
Przekąska: zielona herbata i dwa kiwi.
Dzienny posiłek: zupa grzybowa z jęczmieniem perłowym 260 g, suszona kromka chleba lub krakersów i 10 g sera.
Druga przekąska: domowa zapiekanka z twarogu, rodzynek i jogurtu 150 g.
Wieczorny posiłek: pieczony morszczuk 200 g i kapusta morska 100 g, jedna kapsułka African Mango.
Dzień szósty
Poranny posiłek: ubity omlet z dwóch jajek i 150 ml mleka, świeżo parzona czarna kawa.
Przekąska: grejpfrut lub pomelo.
Dzienny posiłek: pieczone ziemniaki 150 g z pieczarkami 100 g, mięso z kurczaka pieczone 70 g.
Druga przekąska: kefir lub nisko-tłuszczowy jogurt pitny 200 ml, jedno zielone jabłko.
Wieczorny posiłek: nisko-tłuszczowy twaróg 150 g bez dodatku cukru, dwa jabłka pieczone w piekarniku, jedna kapsułka African Mango.
Siódmy dzień
Poranny posiłek: kasza jaglana na wodzie 200 g z masłem 30 g, szklanka czarnej herbaty bez cukru.
Drugi poranny posiłek: kiwi i banan.
Dzienny posiłek: zapiekanka warzywna + 20 g sera — 250 g, gotowany filet z kurczaka-100 g.
Druga przekąska: gotowane krewetki 200 g, sok z marchwi lub pomidorów 200 ml.
Wieczorny posiłek: kotlet rybny na parze 150 g, biały ryż gotowany 100 g, jeden pomidor, jedna kapsułka African Mango.
Pierwszy dzień
Poranny posiłek: ryż 200 g, masło 10 g, jeden banan lub jedno jabłko, czarna kawa.
Przekąska: suszony szary chleb, jajko na twardo, pomidor.
Dzienny posiłek: makrela na parze 200 g, sałatka z kapusty pekińskiej z groszkiem i olejem słonecznikowym 180 gramów.
Druga przekąska: nisko-tłuszczowy twarożek 120 g z łyżką śmietany 10%, zielone jabłko, 200 ml herbaty.
Wieczorny posiłek: gotowane warzywa 220 g, pieczony kawałek wołowiny 140 g, jedna kapsułka African Mango.
Dzień drugi
Poranny posiłek: kanapka z kromką chleba pełnoziarnistego, twarożek śmietankowy i plasterek ogórka, winogrona 100 g, herbata lub kawa z miodem.
Przekąska: twaróg 50 g z łyżeczką miodu.
Dzienny posiłek: bulion mięsny 200 g, świeża surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem i pomidorem doprawiona sokiem z cytryny.
Druga przekąska: czerwone jabłko i jedno kiwi, herbata zielona lub ziołowa.
Wieczorny posiłek: chuda wołowina 200 g, dwa świeże ogórki, jedna kapsułka African Mango.
Dzień trzeci
Poranny posiłek: gotowane płatki owsiane bez mleka — 210 g, łyżka miodu, awokado i niesłodzona kawa.
Przekąska: orzeszki piniowe lub orzechowe 60 g, zielone jabłko, herbata, koło cytryny.
Dzienny posiłek: brązowy ryż 150 g, tyle samo warzyw.
Druga przekąska: zapiekanka z twarogu, semoliny, Banana 150 g, herbata ziołowa.
Wieczorny posiłek: owoce morza obrane 200 g, dwa ogórki i jeden pomidor, jedna kapsułka African Mango.
Dzień czwarty
Poranny posiłek: płatki owsiane w mleku 200 g, świeże maliny, jeżyny, jagody lub truskawki - 100 g.
Przekąska: nisko-tłuszczowy niesłodzony jogurt 100 g, łyżeczka miodu i świeżo parzona czarna kawa.
Dzienny posiłek: pieczona chuda ryba 250 g, kapusta kiszona 130 g.
Druga przekąska: sałatka z pomidorów, ogórków, przyprawiona nisko-tłuszczową śmietaną 200 g.
Wieczorny posiłek: pieczony kurczak 200 g bez skórki, posypany 30 g parmezanu plus dwa ogórki, jedna kapsułka African Mango.
Dzień piąty
Poranny posiłek: tłuczone ziemniaki na wodzie 200 g z dodatkiem 30 g masła, jedno jajko gotowane, jeden ogórek.
Przekąska: zielona herbata i dwa kiwi.
Dzienny posiłek: zupa grzybowa z jęczmieniem perłowym 260 g, suszona kromka chleba lub krakersów i 10 g sera.
Druga przekąska: domowa zapiekanka z twarogu, rodzynek i jogurtu 150 g.
Wieczorny posiłek: pieczony morszczuk 200 g i kapusta morska 100 g, jedna kapsułka African Mango.
Dzień szósty
Poranny posiłek: ubity omlet z dwóch jajek i 150 ml mleka, świeżo parzona czarna kawa.
Przekąska: grejpfrut lub pomelo.
Dzienny posiłek: pieczone ziemniaki 150 g z pieczarkami 100 g, mięso z kurczaka pieczone 70 g.
Druga przekąska: kefir lub nisko-tłuszczowy jogurt pitny 200 ml, jedno zielone jabłko.
Wieczorny posiłek: nisko-tłuszczowy twaróg 150 g bez dodatku cukru, dwa jabłka pieczone w piekarniku, jedna kapsułka African Mango.
Siódmy dzień
Poranny posiłek: kasza jaglana na wodzie 200 g z masłem 30 g, szklanka czarnej herbaty bez cukru.
Drugi poranny posiłek: kiwi i banan.
Dzienny posiłek: zapiekanka warzywna + 20 g sera — 250 g, gotowany filet z kurczaka-100 g.
Druga przekąska: gotowane krewetki 200 g, sok z marchwi lub pomidorów 200 ml.
Wieczorny posiłek: kotlet rybny na parze 150 g, biały ryż gotowany 100 g, jeden pomidor, jedna kapsułka African Mango.